Kakaowe ciasto bez zbędnego tłuszczu i białego cukru
Składniki:- 90 g mąki pełnoziarnistej
- 1/2 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 50 g miodu
- ok. 1/3 szklanki wody
- 3 białka
- dodatkowo możemy użyć migdałów, orzechów laskowych
Przygotowanie:
W misce ubijam białka (nie na sztywną pianę).
Do ubitych białek dodaję pozostałe składniki prócz orzechów etc. Całość mieszam łyżką, następnie chwilkę miksuję.
Gotową masę przekładam do keksówki, na wierzch ciasta wciskam orzechy, a także delikatnie posypuję migdałami.
Keksówkę wkładam do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na ok. 30 minut.
Nie martwcie się jeśli ciasto Wam nie urośnie, ono po prostu tak ma ;)
Ciasto nie jest słodkie, jeżeli chcecie by takie było dodajcie więcej miodu lub ewentualnie zamieńcie go na cukier.
Jest jeszcze inna opcja... Kawałek ciasta zjedzcie z powidłami/marmoladą/konfiturami wtedy z pewnością będzie słodsze ;)
Moje ciasto po upieczeniu waży 300 g, podzieliłam je na 10 porcji.
1 kawałek ciasta = 30 g/90,5 kcal w tym:
Białko: 4,38 g
Węglowodany: 11,56 g
Tłuszcz: 2,63 g
Poniżej wklejam Wam BTW całego ciasta:
Pozdrawiam
Ania
Do zrobienia ciasta zainspirował mnie blog klik klik
napewno skorzystam z tego przepisu
OdpowiedzUsuńSuper:) Też skorzystam!
OdpowiedzUsuńHej, mam wielka prosbe czy moglabys poklikac w linki sheinside na moim blogu? To dla mnie ogromnie wazne, odwdziecze sie :)
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję :) Szukałam ostatnio jakiegoś przepisu z pełnoziarnistej mąki :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie;)
OdpowiedzUsuńCiekawe, może wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuń