sobota, 18 stycznia 2014

Kakaowe ciasto bez zbędnego tłuszczu i białego cukru

Składniki:
  • 90 g mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 50 g miodu
  • ok. 1/3 szklanki wody
  • 3 białka
  • dodatkowo możemy użyć migdałów, orzechów laskowych



Przygotowanie:
W misce ubijam białka (nie na sztywną pianę).
Do ubitych białek dodaję pozostałe składniki prócz orzechów etc. Całość mieszam łyżką, następnie chwilkę miksuję.
Gotową masę przekładam do keksówki, na wierzch ciasta wciskam orzechy, a także delikatnie posypuję migdałami.
Keksówkę wkładam do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na ok. 30 minut. 
Nie martwcie się jeśli ciasto Wam nie urośnie, ono po prostu tak ma ;) 
Ciasto nie jest słodkie, jeżeli chcecie by takie było dodajcie więcej miodu lub ewentualnie zamieńcie go na cukier.
Jest jeszcze inna opcja... Kawałek ciasta zjedzcie z powidłami/marmoladą/konfiturami wtedy z pewnością będzie słodsze ;)



Moje ciasto po upieczeniu waży 300 g, podzieliłam je na 10 porcji.
1 kawałek ciasta = 30 g/90,5 kcal w tym:

Białko: 4,38 g
Węglowodany: 11,56 g
Tłuszcz: 2,63 g


Poniżej wklejam Wam BTW całego ciasta:



Pozdrawiam
Ania

Do zrobienia ciasta zainspirował mnie blog klik klik

7 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz :)

Wszystko to, co kobiety kochają :)