niedziela, 19 stycznia 2014

Zupa Meksykańska z mięskiem :)

Niestety nie udało mi się zrobić zdjęcia w świetle dziennym:(

Składniki:
  • 200 g mielonego mięsa wołowego
  • 120 g marchewki (pokroić w drobną kostkę)
  • 120 g czerwonej papryki (kroimy w średnią kostkę)
  • 120 g fasoli konserwowej
  • 1 cebula (kroimy w drobną kostkę)
  • 1 duży ząbek czosnku lub 2 małe (przeciskamy przez praskę)
  • 40-50 g koncentratu pomidorowego z Pudliszki
  • 5 g oleju rzepakowego
  • przyprawy: większa szczypta soli, pieprz ziołowy, ostra czerwona papryka


Przygotowanie:
Na rozgrzaną dużą patelnię wlewam olej, dodaję cebulę i czosnek, podsmażam przez chwilę. Następnie wrzucam mięso mielone i pokrojoną w drobną kostkę marchew. Wszystko smażę przez 5-10 minut, a tak naprawdę do czasu aż mięso nie będzie surowe. Do patelni wlewam przegotowaną wodę, ale nie za dużo (należy nią przykryć mięso z warzywami), zagotowuję. Dorzucam pokrojoną paprykę, fasolę i koncentrat pomidorowy, ponownie zagotowuję. Całość gotuję przez 15 minut, pod koniec gotowania wsypuję sól, pieprz i ostrą paprykę (z nią trochę ostrożnie), chwilę jeszcze gotuję. No i gotowe! 
Zupę można zjeść z makaronem/ryżem bądź z pieczywem. 
My z mężem najczęściej konsumujemy ją bez węglowodanów złożonych, ale co kto lubi :) 


Smacznego! :)

4 komentarze:

  1. robiłam kiedyś podobnie chili con carne, ale to było wieki temu, pychotka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój tata coś podobnego kiedyś zrobił. Tylko tamto nazywało się patelnia meksykańska.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)

Wszystko to, co kobiety kochają :)