niedziela, 19 stycznia 2014

Zupa Meksykańska z mięskiem :)

Niestety nie udało mi się zrobić zdjęcia w świetle dziennym:(

Składniki:
  • 200 g mielonego mięsa wołowego
  • 120 g marchewki (pokroić w drobną kostkę)
  • 120 g czerwonej papryki (kroimy w średnią kostkę)
  • 120 g fasoli konserwowej
  • 1 cebula (kroimy w drobną kostkę)
  • 1 duży ząbek czosnku lub 2 małe (przeciskamy przez praskę)
  • 40-50 g koncentratu pomidorowego z Pudliszki
  • 5 g oleju rzepakowego
  • przyprawy: większa szczypta soli, pieprz ziołowy, ostra czerwona papryka


Przygotowanie:
Na rozgrzaną dużą patelnię wlewam olej, dodaję cebulę i czosnek, podsmażam przez chwilę. Następnie wrzucam mięso mielone i pokrojoną w drobną kostkę marchew. Wszystko smażę przez 5-10 minut, a tak naprawdę do czasu aż mięso nie będzie surowe. Do patelni wlewam przegotowaną wodę, ale nie za dużo (należy nią przykryć mięso z warzywami), zagotowuję. Dorzucam pokrojoną paprykę, fasolę i koncentrat pomidorowy, ponownie zagotowuję. Całość gotuję przez 15 minut, pod koniec gotowania wsypuję sól, pieprz i ostrą paprykę (z nią trochę ostrożnie), chwilę jeszcze gotuję. No i gotowe! 
Zupę można zjeść z makaronem/ryżem bądź z pieczywem. 
My z mężem najczęściej konsumujemy ją bez węglowodanów złożonych, ale co kto lubi :) 


Smacznego! :)

4 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz :)

Wszystko to, co kobiety kochają :)