Zupa Meksykańska z mięskiem :)
Niestety nie udało mi się zrobić zdjęcia w świetle dziennym | :( |
Składniki:
- 200 g mielonego mięsa wołowego
- 120 g marchewki (pokroić w drobną kostkę)
- 120 g czerwonej papryki (kroimy w średnią kostkę)
- 120 g fasoli konserwowej
- 1 cebula (kroimy w drobną kostkę)
- 1 duży ząbek czosnku lub 2 małe (przeciskamy przez praskę)
- 40-50 g koncentratu pomidorowego z Pudliszki
- 5 g oleju rzepakowego
- przyprawy: większa szczypta soli, pieprz ziołowy, ostra czerwona papryka
Przygotowanie:
Na rozgrzaną dużą patelnię wlewam olej, dodaję cebulę i czosnek, podsmażam przez chwilę. Następnie wrzucam mięso mielone i pokrojoną w drobną kostkę marchew. Wszystko smażę przez 5-10 minut, a tak naprawdę do czasu aż mięso nie będzie surowe. Do patelni wlewam przegotowaną wodę, ale nie za dużo (należy nią przykryć mięso z warzywami), zagotowuję. Dorzucam pokrojoną paprykę, fasolę i koncentrat pomidorowy, ponownie zagotowuję. Całość gotuję przez 15 minut, pod koniec gotowania wsypuję sól, pieprz i ostrą paprykę (z nią trochę ostrożnie), chwilę jeszcze gotuję. No i gotowe!
Zupę można zjeść z makaronem/ryżem bądź z pieczywem.
My z mężem najczęściej konsumujemy ją bez węglowodanów złożonych, ale co kto lubi :)
Smacznego! :)
robiłam kiedyś podobnie chili con carne, ale to było wieki temu, pychotka.
OdpowiedzUsuńmuszę spróbować zrobić :)
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńMój tata coś podobnego kiedyś zrobił. Tylko tamto nazywało się patelnia meksykańska.
OdpowiedzUsuń