DIY - Woda ryżowa
Witajcie,
Dokładnie od 2,5 tygodni bardzo często sięgam po zrobioną przez siebie wodę ryżową. Najczęściej stosuje ją do twarzy przy glinkach, ale też jako tonik. Również pomaga mi zmyć makijaż z innym kosmetykiem, ale o tym napiszę Wam osobny post. Spryskuję nią też włosy tuż przed olejowaniem - woda ryżowa dodaje im niesamowitego blasku :) Można napisać, że jest wielofunkcyjna ;)
Składniki na ok 50-60 ml wody ryżowej:
- 35 g ryżu brązowego
- ok. 50-60 ml bardzo ciepłej wody mineralnej niegazowanej
- zdezynfekowana buteleczka
- miseczka lub mały garnuszek
- łyżeczka do wymieszania składników
OPCJONALNIE: Możecie dodać odrobinkę gliceryny roślinnej lub aloesu zatężonego 10-krotnie.
Przygotowanie:
Suchy ryż wsypuję do miseczki, zalewam ciepłą wodą mineralną niegazowaną (ok. 1-1,5 cm powyżej ryżu musi być wody), całość mieszam i odstawiam na ok. 6 h. Po tym czasie wodę z ryżem przelewam przez gazę do buteleczki. Zużywam do tygodnia czasu. Przechowuję w lodówce.
Pozdrawiam!
Ania
Ooo ciekawy pomysł. Spróbuję :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie na rozdanie :)
Zachęcam :)
UsuńJuż pędzę do Ciebie :)
a tą wodę trzeba podgrzać, bo pisze "bardzo ciepła woda"?
OdpowiedzUsuńTak kochana, podgrzej ją, ale nie doprowadzaj jej do wrzenia :)
UsuńCiekawa ta woda :) Jak zużyję toniki i hydrolat to taką zrobię :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj Aniu :) U mnie spisuje się na twarzy bardzo dobrze :)
UsuńNa włosach zresztą też :D
Ostatnio wszyscy chwalą dobroczynne właściwości wody ryżowej. Chyba będę musiała zweryfikować jej działanie na własnej skórze:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie, ona naprawdę jest świetna! :)
UsuńWoda ryżowa? Nigdy nie słyszałam. Dla mnie to nowość :) Zaskoczyłaś mnie! :]
OdpowiedzUsuńCieszę się, że potrafię Was jeszcze czymś zaskoczyć :D
UsuńCiekawy produkt,chyba się skuszę:)
OdpowiedzUsuńSkuś, skuś :) Myślę, że nie będziesz żałować :)
Usuńbardzo prosty przepis, bałam się, że sobie z nim nie poradzę. Na pewno kiedyś wypróbuję. Teraz mam zapas wszelkiej maści hydrolatów
OdpowiedzUsuńswietny przepis;D moze kiedys wyprobuje;D
OdpowiedzUsuńBardzo mnie zaciekawiłaś, na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuń"Przepis" zapisałam, na pewno wypróbuję, bo ciekawie się zapowiada :)
OdpowiedzUsuńMuszę zapamiętać i zrobić sobie. :)
OdpowiedzUsuńZnam tylko mleko ryżowe :) Ciekawy przepis. Muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuń