sobota, 28 marca 2015

Ciecierzyca z jarmużem i nie tylko ;)

Bardzo często, a nawet prawie codziennie oglądam na YT kanał Madzi. Madzia świetnie gotuje, inspiruje mnie do zrobienia wymyślnych dań, nie tylko obiadowych ;)
Tym razem Madzia, autorka poniższego przepisu (przepis został lekko zmodyfikowany pod moje kubki smakowe) zainspirowała mnie do zrobienia dania obiadowego z ciecierzycą :)



Do zrobienia dania z ciecierzycą potrzebujemy:
- 50 g suchej ciecierzycy (178 kcal)
- 50 g makaronu cavatappi (mój jest z pszenicy durum) (175 kcal)
- 135 g sznycla z filetu z indyka (143,10 kcal)
- 10 g klarowanego masła (89,80 kcal)
- 50 g jarmużu (umyty, bez łodyżek)
- 1 mała cebula  
- woda
Przyprawy: przyprawa do gyrosa, papryka słodka, papryka ostra (szczypta), sól, soda oczyszczona.

Sposób przygotowania (całość ma 585,90 kcal):
Cebulę kroimy w kostkę. Ciecierzyce płuczemy w zimnej wodzie, wsypujemy do garnka, zalewamy ok. 200-300 ml zimnej wody, dodajemy 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, mieszamy. Odstawiamy na minimum 12 h.
Po tym czasie całość odcedzamy, płuczemy kilka razy zimną wodą. Ciecierzycę wsypujemy do garnka, ponownie zalewamy wodą, gotujemy przez ok. 60-90 min. Ciecierzyca powinna być miękka, ale nie rozpadająca się (nie solimy). W trakcie gotowania ciecierzycy kroimy w niedużą kostkę sznycla z indyka, doprawiamy 1,5 łyżki gyrosu (lub więcej, ilość wg uznania), odstawiamy. Gdy już ciecierzyca będzie zdatna do użycia (tj: będzie miękka), raz jeszcze przecedzamy ją przez sito. Na patelnię teflonową dodajemy 5 g klarowanego masła, czekamy aż się rozpuści. Dodajemy ok. 1 łyżki słodkiej papryki, mieszamy, następnie dodajemy ciecierzycę. Całość podgrzewamy przez 2-3 min (uważajcie by Wam się cieciorka nie spaliła), odstawiamy na bok. Do tej samej patelni raz jeszcze dodajemy klarowane masło (drugie 5 g), czekamy aż się roztopi, wrzucamy pokrojony w kostkę i przyprawiony sznycel z indyka, smażymy, po chwili dodajemy pokrojoną cebulę. Wszystko razem podsmażamy. W osobnym naczyniu gotujemy makaron typu cavatappi (ja al dente).
Ciecierzycę, sznycel z cebulą przekładamy do rondla, zalewamy ok. 150 ml wody, gotujemy przez 15-20 min, wrzucamy umyty jarmuż, chwilkę dusimy, i dorzucamy ugotowany makaron. Jeśli chcecie możecie jeszcze doprawić danie ulubionymi przyprawami :) Smacznego! :)

Pozdrawiam
Ania


0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz :)

Wszystko to, co kobiety kochają :)