środa, 9 kwietnia 2014

Pizza pełnoziarnista :)

Pizza przed pójściem do piekarnika :D

Kochani, wybaczcie, że ostatnio 'zasypuję' Was przepisami kulinarnymi, ale jestem po 2 ciężkich uczuleniach i nie mogę za bardzo używać kosmetyków :( Stąd pomysł na wstawianie przepisów :) Mam nadzieję, że już niebawem się to zmieni ;)


Składniki na ciasto:
  • 80 g mąki pełnoziarnistej z Lubelli
  • 80 g mąki pszennej 1850 graham (razowa)
  • 1,3 g świeżych drożdży
  • 100 g ciepłego mleka
  • 5 g oleju
  • ok. 5 g ksylitolu/fruktozy/cukru trzcinowego


Składniki na sos:
  • 40 g koncentratu pomidorowego
  • odrobina ciepłej wody
  • 2 ząbki czosnku
  • oregano
  • bazylia


Dodatki (u mnie):
  • 300 g piersi z kurczaka (posypałam ją pieprzem, solą, podsmażyłam na 1 łyżeczce oleju)
  • 100 g papryki żółtej
  • 100 g papryki czerwonej
  • 100 g brokuł
  • 50 g cebuli
  • 40 g czarnych oliwek
  • 100 g twardego sera goudy (na spód i trochę na wierzch) 
  • ulubione przyprawy


Przygotowanie:
W garnuszku do ciepłego mleka wrzucam rozdrobnione drożdże, cukier i olej. Odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce. Obie mąki wsypuję do miski, dodaję sól, cukier, wyrośnięte drożdże. Zagniatam ciasto tak długo, aż będzie miękkie, elastyczne i bez problemu odejdzie od ręki. 
Z tego co pamiętam zajęło mi to ok. 5 minut. 
Ciasto wstawiam do miski, przykrywam suchą ściereczką, czekam jakieś 30 minut aż urośnie (powinno podwoić swoją objętość).
W międzyczasie przygotowuję sos (wszystkie składniki mieszam ze sobą), kroję dodatki, ser trze na tarce o dużych oczkach. Wyrośnięte ciasto przekładam do ulubionej formy (ja na swoją dałam folię aluminiową + odrobina oleju), rozciągam i ugniatam palcami do chwili, aż będzie w miarę cienkie, ale niezbyt mocno... brzegi wywijam do góry, celowo robię je grubsze (jak nie wiecie o co mi chodzi spójrzcie na foto nr), na końcu nakłuwam widelcem i zostawiam je w spokoju na 10 minut. Po 10 minutach bezpośrednio na ciasto wylewam sos, potarty ser, i dodaję wybrane przez siebie dodatki. Wierzch oprószam serem, przyprawami.
Gotową pizzę wstawiam do piekarnika (180 stopni) na ok. 8-12 min. 
Oczywiście musimy pilnować czasu by nam się nie spaliła.


BTW całej pizzy ;)
 

Pozdrawiam
Ania

 

7 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz :)

Wszystko to, co kobiety kochają :)