wtorek, 8 kwietnia 2014

Pierożki z mąki pełnoziarnistej

Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pełnoziarnistej z Lubelli
  • sól
  • 250 g margaryny (niestety na maśle nie wychodzi)
  • 20 g świeżych drożdży
  • ok. 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 2 żółtka

Składniki na farsz:
  • 1000 g świeżej kapusty kiszonej
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Wstępnie należy przesiać mąkę przez sitko, dodajemy sól, wyjętą wcześniej z lodówki margarynę (nie może być twarda), żółtka. Rękami pobieżnie łączę składniki. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku (nie zagotujcie je!) wlewam do suchych składników. Zagniatam ciasto, odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie rozwałkowuję ciasto, biorę dosyć sporą szklankę i odciskam kółka. Na każde kółeczko nakładam 1 łyżeczkę farszu, zwijam w pół i dociskam brzegi dosyć solidnie palcami, aby masa się nie odklejała w trakcie pieczenia. Dla pewności każdy pierożek nacieram białkiem (za pomocą silikonowego pędzelka). Piekę w 180 stopniach przez 15-20 min.
FARSZ: Cebulę kroję w kostkę, pieczarki w większe plasterki, smażę na patelni z dodatkiem łyżki oleju do momentu aż woda z pieczarek odparuje. Pod koniec smażenia solidnie solę i pieprzę. Kapustę gotuję w lekko osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego. Kiedy będzie już miękka odcedzam nadmiar wody, zawartość sita przekładam do patelni z cebulą i pieczarkami. Sprawdzam smak farszu, jeżeli będzie mało doprawiony dodajcie więcej przypraw. 
Farsz przepuszczam przez maszynkę do mielenia mięsa. 
Z podanych składników wyszło mi 30 dużych pierożków

1 duży pierożek ma 140,00 kcal
Białko: 3,43 g
Węglowodany: 12,21 g
Tłuszcze: 7,88 g

 
Całość ma:


Pozdrawiam
Ania

Do zrobienia pierożków zainspirowała mnie: klik

7 komentarzy:

  1. Spróbuję użyć oleju kokosowego może też wyjdą:) Wieki nie jadłam pierogów, narobiłaś mi smaka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, dobrze, że umiem sobie wmówić, że nie jestem wcale głodna :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smakowicie wyglądają i pewnie takie są .

    OdpowiedzUsuń
  4. Wcale nie jest to tak skomplikowane! :) musza byc pycha :) pozdrawiam i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zjadłabym chętnie. Wydaję się być proste, także chętnie zrobię :)

    czekamynacud.blog.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)

Wszystko to, co kobiety kochają :)