Pierożki z mąki pełnoziarnistej
Składniki na ciasto:- 500 g mąki pełnoziarnistej z Lubelli
- sól
- 250 g margaryny (niestety na maśle nie wychodzi)
- 20 g świeżych drożdży
- ok. 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 2 żółtka
Składniki na farsz:
- 1000 g świeżej kapusty kiszonej
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Wstępnie należy przesiać mąkę przez sitko, dodajemy sól, wyjętą wcześniej z lodówki margarynę (nie może być twarda), żółtka. Rękami pobieżnie łączę składniki. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku (nie zagotujcie je!) wlewam do suchych składników. Zagniatam ciasto, odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie rozwałkowuję ciasto, biorę dosyć sporą szklankę i odciskam kółka. Na każde kółeczko nakładam 1 łyżeczkę farszu, zwijam w pół i dociskam brzegi dosyć solidnie palcami, aby masa się nie odklejała w trakcie pieczenia. Dla pewności każdy pierożek nacieram białkiem (za pomocą silikonowego pędzelka). Piekę w 180 stopniach przez 15-20 min.
FARSZ: Cebulę kroję w kostkę, pieczarki w większe plasterki, smażę na patelni z dodatkiem łyżki oleju do momentu aż woda z pieczarek odparuje. Pod koniec smażenia solidnie solę i pieprzę. Kapustę gotuję w lekko osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego. Kiedy będzie już miękka odcedzam nadmiar wody, zawartość sita przekładam do patelni z cebulą i pieczarkami. Sprawdzam smak farszu, jeżeli będzie mało doprawiony dodajcie więcej przypraw.
Farsz przepuszczam przez maszynkę do mielenia mięsa.
Z podanych składników wyszło mi 30 dużych pierożków
1 duży pierożek ma 140,00 kcal
Białko: 3,43 g
Węglowodany: 12,21 g
Tłuszcze: 7,88 g
Całość ma:
Pozdrawiam
Ania
Do zrobienia pierożków zainspirowała mnie: klik
Spróbuję użyć oleju kokosowego może też wyjdą:) Wieki nie jadłam pierogów, narobiłaś mi smaka:)
OdpowiedzUsuńMniam, dobrze, że umiem sobie wmówić, że nie jestem wcale głodna :P
OdpowiedzUsuńale smakowici wyglądają mniam ;)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wyglądają i pewnie takie są .
OdpowiedzUsuńmmm uwielbiam pierożki <33
OdpowiedzUsuńWcale nie jest to tak skomplikowane! :) musza byc pycha :) pozdrawiam i zapraszam :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym chętnie. Wydaję się być proste, także chętnie zrobię :)
OdpowiedzUsuńczekamynacud.blog.pl