Przepis na nutelle - do zrobienia w domowym zaciszu ;)
Przepraszam za przybrudzony słoiczek :D |
- 100 g ulubionej mlecznej czekolady
- 50 g orzechów laskowych
- 20 g oleju rzepakowego
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżki kakao
- szczypta soli
Przygotowanie:
Czekoladę mleczną rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Orzechy delikatnie podpiekamy na suchej patelni (tylko przez chwilę by nabrały wyrazistego smaku, nie przypalcie ich, bo będą gorzkie). Kiedy orzechy już się podpieką wyłóżcie je na ręcznik kuchenny i drugim ręcznikiem kuchennym delikatnie trzyjcie by skórka z nich odeszła. Nie musi to być zrobione perfekcyjnie, grunt, że pozbędziecie się większej ilości skórki. Następnie orzechy przekładamy do blendera, miksujemy do momentu aż powstanie proszek. Dodajemy olej, ekstrakt, kakao, szczyptę soli i ponownie wszystko blendujemy. Na sam koniec dolewamy rozpuszczoną mleczną czekoladę i mieszamy. Całość przelewam do małego słoiczka, czekam aż ostygnie i wkładam do lodówki.
Nutella powinna wyjść bardzo płynna, należy pamiętać, że ona nam jeszcze zgęstnieje w lodówce.
Zdjęcie przedstawia świeżo zrobioną nutelle.
BTW nutelli:
Do zrobienia własnej nutelli zainspirował mnie filmik: klik
Pozdrawiam
Ania
wygląda pysznie, muszę taką zrobić :)
OdpowiedzUsuńpychocie <3
OdpowiedzUsuńSuper, napewno skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńze mnie taki łasuch, że już mi ślinka cieknie, gdyby nie to, że nie mam w domu orzechów laskowych już bym zrobiła tę nutelkę :)
OdpowiedzUsuńcałuski
oo super przepis :D
OdpowiedzUsuńoj chyba zrobię :)
OdpowiedzUsuńWOW musze skorzystać z przepisu
OdpowiedzUsuń