Bananowy chleb :) Pyszny! :)
Składniki:- 300 g dojrzałych bananów
- 170 g mąki żytniej razowej typ 2000
- 25 g oleju rzepakowego
- 5 g cukru waniliowego
- 60 g kurzego jaja (1 jajko)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 20 g uprzednio namoczonej suszonej żurawiny
- 10 g wiórków kokosowych
- szczypta soli
Przygotowanie:
W sporej misce rozgniatamy banany, dorzucamy namoczoną żurawinę (bez wody), olej, cukier waniliowy i roztrzepane jajko. Później dodajemy mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną, solą, cynamonem i wiórkami kokosowymi. Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy.
Przelewamy do niedużej keksówki, pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez ok. 60 minut.
Standardowo w moim piekarniku czas bardzo się skrócił (dokładnie po 28 minutach był już upieczony).
Chleb jest bardzo sycący, miękki, pyszny ♥
BTW całego chleba:
Pozdrawiam
Ania
o rany pierwszy raz widzę bananowy chleb :)
OdpowiedzUsuńmoże niebawem wypróbuję przepis:)
Musi byc dobry, taka slodka nazwa! :)
OdpowiedzUsuńgenialny przepis, już go wrzucam do mojego zbiorku, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńcałuski
Super przepis :) muszę tylko mąkę odpowiednią kupić :D
OdpowiedzUsuń