sobota, 29 marca 2014

Bananowy chleb :) Pyszny! :)

Składniki:
  • 300 g dojrzałych bananów
  • 170 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 25 g oleju rzepakowego
  • 5 g cukru waniliowego
  • 60 g kurzego jaja (1 jajko)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 20 g uprzednio namoczonej suszonej żurawiny
  • 10 g wiórków kokosowych
  • szczypta soli

Przygotowanie:
W sporej misce rozgniatamy banany, dorzucamy namoczoną żurawinę (bez wody), olej, cukier waniliowy i roztrzepane jajko. Później dodajemy mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną, solą, cynamonem i wiórkami kokosowymi. Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy. 
Przelewamy do niedużej keksówki, pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez ok. 60 minut. 
Standardowo w moim piekarniku czas bardzo się skrócił (dokładnie po 28 minutach był już upieczony).
Chleb jest bardzo sycący, miękki, pyszny ♥


BTW całego chleba: 

Pozdrawiam
Ania 

4 komentarze:

  1. o rany pierwszy raz widzę bananowy chleb :)
    może niebawem wypróbuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. genialny przepis, już go wrzucam do mojego zbiorku, muszę spróbować :)
    całuski

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis :) muszę tylko mąkę odpowiednią kupić :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)

Wszystko to, co kobiety kochają :)