poniedziałek, 31 marca 2014

Przepis na nutelle - do zrobienia w domowym zaciszu ;)

Przepraszam za przybrudzony słoiczek :D 
Składniki:
  • 100 g ulubionej mlecznej czekolady
  • 50 g orzechów laskowych
  • 20 g oleju rzepakowego
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżki kakao
  • szczypta soli


Przygotowanie:
Czekoladę mleczną rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Orzechy delikatnie podpiekamy na suchej patelni (tylko przez chwilę by nabrały wyrazistego smaku, nie przypalcie ich, bo będą gorzkie). Kiedy orzechy już się podpieką wyłóżcie je na ręcznik kuchenny i drugim ręcznikiem kuchennym delikatnie trzyjcie by skórka z nich odeszła. Nie musi to być zrobione perfekcyjnie, grunt, że pozbędziecie się większej ilości skórki. Następnie orzechy przekładamy do blendera, miksujemy do momentu aż powstanie proszek. Dodajemy olej, ekstrakt, kakao, szczyptę soli i ponownie wszystko blendujemy. Na sam koniec dolewamy rozpuszczoną mleczną czekoladę i mieszamy. Całość przelewam do małego słoiczka, czekam aż ostygnie i wkładam do lodówki. 
Nutella powinna wyjść bardzo płynna, należy pamiętać, że ona nam jeszcze zgęstnieje w lodówce.
Zdjęcie przedstawia świeżo zrobioną nutelle. 


BTW nutelli:




Do zrobienia własnej nutelli zainspirował mnie filmik: klik

Pozdrawiam
Ania 

7 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz :)

Wszystko to, co kobiety kochają :)