sobota, 23 marca 2013

Łosoś :)

Co dzisiaj dobrego mieliście lub macie na obiad? :)
My (ja i mąż) zajadaliśmy się łososiem, surówką, ziemniakami i sosem czosnkowym :) Mmm, wszystko co znajduje się na talerzu zniknęło w mgnieniu oka :D 
Nasze danie tak się prezentuje :)



Składniki do zrobienia łososia:
  • 1,5 kg łososia świeżego (najlepiej norweski)
  • 1 łyżeczka przyprawy do ryb
  • oliwa z oliwek
  • pęczek kopru
  • 1 cytryna
  • 5 łyżek suszonej bazylii
  • 5 łyżek stołowych mieszanki ziół prowansalskich
  • folia aluminiowa


Składniki na surówkę:
  • 6 dużych ogórków kiszonych
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki stołowe oliwy
  • pieprz




Składniki na sos czosnkowy:
  • 4 średnie ząbki czosnku
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 2 łyżki stołowe majonezu
  • pieprz




Przygotowanie:
Najlepiej zacząć od nagrzania piekarnika do 200 st C, ziemniaki wyszorować szczoteczką - pozostawić w całości. Zawinąć w folie aluminiowa (każdy osobno) i wstawić do piekarnika.

Filet z łososia, Umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na równe prostokąty. Ułożyć w głębszym naczyniu jeden przy drugim. Oprószyć przyprawa do ryb i skropić dwiema połówkami cytryny. Przykryć całkowicie koprem, bazylią i ziołami. Zalać 8 łyżkami stołowymi oliwy z oliwek. Zakryć folią aluminiową. Odstawić do lodówki na 1 godzinę. Po 30 min przewrócić łososia na druga stronę,  aby równomiernie się zamarynował. W czasie gdy łosoś zażywa kąpieli ziołowej, przygotowujemy surówkę i sos. Ogórki i cebulę kroimy w kosteczkę, doprawiamy pieprzem i oliwa . Jogurt naturalny mieszamy z majonezem i czonkem. I surówkę i jogurt odstawiamy do lodówki by się "przegryzły".
Gdy łosoś odleży swoje, każdy prostokąt osobno układamy na kwadracie wyciętym z folii aluminiowej, takim by po złożeniu go, łosoś mógł jeszcze mieć ok. 1,5 cm odstępu od góry folii (folie wcześniej smarujemy oliwa za pomocą pędzelka). Tak przygotowane kawałki łososia układamy na blasze i wsadzamy do piekarnika na ok. 35-40 min. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 st. Zostawiamy jeszcze ziemniaki przez ok. 20 min nacinając je wcześniej na samej gorze.

Po wyjęciu ziemniaków a później łososia, układamy na talerzu surówkę, ziemniaki polane sosem czosnkowym i prostokąt łososia :)




Powyższy przepis pochodzi ze źródła: www.zapachemismakiem.blogspot.com





Lubicie łososia? :) 

 

9 komentarzy:

  1. Wygląda apetycznie. Mniam. Dokładny przepis- i to jest fajne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie. Mniam. Dokładny przepis- i to jest fajne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda apetycznie. Mniam. Dokładny przepis- i to jest fajne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo smacznie, uwielbiam ryby;) Ja dzisiaj na obiad zrobiłam zapiekanki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm uwielbiam łososia, dzisiaj też go robię, ale zapiekam z warzywami:)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam :) to moja ulubiona ryba :)

    OdpowiedzUsuń
  7. To jedna z nielicznych ryb, ktore lubię! apetycznie wygląda i na pewno bylo smaczne!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)

Wszystko to, co kobiety kochają :)