poniedziałek, 25 marca 2013

Gulasz sojowy :)




Składniki:
  •  250 g soji
  •  300 g łopatki wieprzowej lub innego mięsa na gulasz
  •  2-3 łyżki koncentratu pomidorowego (najlepiej z Pudliszki)
  •  3 ziela angielskie
  •  2-3 liście laurowe
  •  papryka słodka (według uznania)
  •  sól 
  •  2-3 łyżki stołowe oleju rzepakowego lub innego




Przygotowanie:
Soję moczymy przynajmniej całą noc, na następny dzień gotujemy ją na miękko (mi to zajęło ok. 2 h).
Mięso myjemy, osuszamy, wykrawamy z bardzo tłustych kawałków i kroimy w drobną kostkę.
Do garnka wlewamy olej, czekamy aż się nagrzeje, wrzucamy do niego mięso wraz z przyprawami, smażymy do miękkości. Od czasu do czasu polewamy go odrobiną wody, aby nam się nie spaliło.
Kiedy mięso i soja będą już gotowe (miękkie) łączymy je ze sobą. Tj: soje odcedzamy, dodaję do niej mięso i koncentrat pomidorowy. Całość mieszam ze sobą do połączenia wszystkich składników. Odstawiam na kilka godzin do przegryzienia, później podaję z dodatkami jakimi tylko chcę :)


  

Smacznego :) 
  
 

5 komentarzy:

  1. na pierwszy rzut oka soja wygląda jak orzeszki ziemne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam soje i zrobie ten gulasz na pewno:)) Wyglada bardzo zachecająco.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis - ja zamiast soi wezmę jakieś strączki, może po prostu zwykłego "jasia"? Do tego jakąś wiejską kiełkabskę ... oj chyba za bardzo rozmarzyłam się przy okazji paru słów o Wielkanocy :D

    Tobie również smacznego! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)

Wszystko to, co kobiety kochają :)