Gulasz sojowy :)
Składniki:
- 250 g soji
- 300 g łopatki wieprzowej lub innego mięsa na gulasz
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego (najlepiej z Pudliszki)
- 3 ziela angielskie
- 2-3 liście laurowe
- papryka słodka (według uznania)
- sól
- 2-3 łyżki stołowe oleju rzepakowego lub innego
Przygotowanie:
Soję moczymy przynajmniej całą noc, na następny dzień gotujemy ją na miękko (mi to zajęło ok. 2 h).
Mięso myjemy, osuszamy, wykrawamy z bardzo tłustych kawałków i kroimy w drobną kostkę.
Do garnka wlewamy olej, czekamy aż się nagrzeje, wrzucamy do niego mięso wraz z przyprawami, smażymy do miękkości. Od czasu do czasu polewamy go odrobiną wody, aby nam się nie spaliło.
Kiedy mięso i soja będą już gotowe (miękkie) łączymy je ze sobą. Tj: soje odcedzamy, dodaję do niej mięso i koncentrat pomidorowy. Całość mieszam ze sobą do połączenia wszystkich składników. Odstawiam na kilka godzin do przegryzienia, później podaję z dodatkami jakimi tylko chcę :)
Smacznego :)
na pierwszy rzut oka soja wygląda jak orzeszki ziemne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam soje i zrobie ten gulasz na pewno:)) Wyglada bardzo zachecająco.
OdpowiedzUsuńsuper przepis :)
OdpowiedzUsuńteraz mi zrobiłaś apetyt :) zapraszam :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis - ja zamiast soi wezmę jakieś strączki, może po prostu zwykłego "jasia"? Do tego jakąś wiejską kiełkabskę ... oj chyba za bardzo rozmarzyłam się przy okazji paru słów o Wielkanocy :D
OdpowiedzUsuńTobie również smacznego! :)