niedziela, 13 stycznia 2013

DIY: Pieczeń Gajowego + bonus


Składniki:
  •  Ok. 0,5 kg łopatki wieprzowej
  •  3-4 ząbki czosnku
  •  Ok. 2 łyżki stołowe oleju ryżowego (może być też inny) 
  •  1 cebula
  •  Przyprawy: sól, słodka papryka, majeranek
  •  Naczynie żaroodporne
  •  1/3 szklanki bulionu




Przygotowanie:
Mięso myjemy, osuszamy, oczyszczamy z bardzo tłustych kawałków. Ząbki czosnku kroimy na połówki po czym nakłuwamy mięso i szpikujemy czosnkiem. Naszpikowane mięso nacieram z obu stron solą, polewam 1 łyżką oleju, posypuję obficie papryką i majerankiem. Mięso wkładam do siatki, wstawiam do lodówki na całą noc (jeżeli nie możecie czekać aż tyle czasu to zostawcie go w lodówce minimum 5-6 h).
Następnego dnia wyjmuję mięso z lodówki, rozgrzewam piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Naczynie żaroodporne nacieram niewielką ilości oleju (ja 1 łyżkę) do niego daję mięso i wstawiam do piekarnika na ok. 1,5 h (może być krócej - wszystko zależy od tego jak bardzo miękką chcecie mieć pieczeń... my z mężem lubimy baardzo miękką i soczystą).
Po 40 minutach do pieczeni dolewam bulion, dodaję cebulę pokrojoną w piórka, zmniejszam grzanie do 160 stopni Celsjusza i piekę przez kolejne 40 minut (co 10-15 minut obracam mięso, aby się równo upiekło).
Gotową pieczeń podaję z ziemniakami pure i burakami lub z ziemniakami i ogórkami konserwowymi.





A tak moje małe kochanie śpi :)
Na chwilę obecną waży 3200 g :D




Miłej niedzieli! :)


16 komentarzy:

  1. Pieczeń wyglada smakowicie, musze koniecznie wypróbowac Twój przepis:))
    A to małe, kochane cudowne jest!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo zaciekawił mnie Twój przepis. Muszę go wypróbować zwłaszcza, że coś czuję że bardzo przypadnie do gustu mojemu chłopakowi:) mam pytanie do jakiej siatki wkładasz te mięso??


    ps. Słodki Pimpuś:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, pieczeń włożyłam do zwykłego worka :D w sumie nie wiem dlaczego napisałam "siatki"... Może o czymś innym myślałam? ;)

      Usuń
  3. Ohh zjadła bym takie coś ;D kiedyś napewno zrobię. Piesek śliczniutki :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Danie wygląda bardzo smakowicie, a piesek uroczy.

    OdpowiedzUsuń
  5. głaski dla psinki od kolejnej blogowej wielbicielki! i mam postulat- więcej zdjęć :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)

Wszystko to, co kobiety kochają :)