sobota, 9 lutego 2013

Tonik z pietruszki

Witajcie,
Stosunkowo niedawno (jakoś 3-4 tygodnie temu) byłam u mojej cioci, prowadząc z nią konwersację dopytałam co zrobić z dużą ilością pietruszki (rośnie mi w ogródku)? Sporą ilość zamroziłam, ale jeszcze wiele jej zostało... Ciocia mówiła, że kiedyś jeszcze "za młodu" robiła sama tonik z pietruszki. Podała mi przepis, oczywiście zanotowałam go i  zrobiłam :D 



Ogólne właściwości pietruszki:
"Właściwości pietruszki są znane już od ponad 2000 lat. Liście, owoce i korzenie pietruszki wykorzystywane są w medycynie ludowej od stuleci. Świeże liście pietruszki są bardzo pożyteczne i mogą być używane jako składnik zdrowej diety. Korzeń pietruszki jest stosowany w leczeniu wzdęć, zapalenia pęcherza oraz dolegliwości reumatycznych. Świeże warzywa są cenionym ziołem łagodzącym bóle miesiączkowe. Pietruszka zwyczajna jest bogata w prowitaminę A, witaminę C, sole mineralne i żelazo.

Zawarte w pietruszce witaminy i minerały (wapń, magnez i potas) pozytywnie wpływają na krążenie krwi, a żelazo pomaga zwalczać anemię. Pietruszka pomaga również usuwać toksyny z organizmu. Właściwości pietruszki dotyczą także menstruacji. Pomaga wywołać spóźnioną miesiączkę, wzmacnia krwawienie. Pietruszka zwyczajna to również sprawdzony sposób na bóle menstruacyjne. Jej działanie rozkurczające dobrze wpływa na mięśnie miednicy. Wywar z pietruszki polecany jest na problemy z pęcherzem, prostatą i nerkami. Korzeń pietruszki ma właściwości moczopędne i jest stosowany w obrzękach i problemach z zatrzymaniem płynów w ciele.

Natka pietruszki
ma właściwości antyseptyczne, wpływa pozytywnie na proces trawienia i zapobiega infekcjom układu moczowego. Zawarta w natce pietruszki prowitamina A dobrze działa na wzrok, szczególnie o zmierzchu. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C zaspokaja jedna łyżka stołowa pietruszki. Dlatego warto dodawać ją do dań, szczególnie w okresach osłabienia organizmu (przesilenie wiosenne). Ponadto pietruszka odświeża oddech i maskuje nieprzyjemny zapach, np. czosnku".


Źródło: www.portal.abczdrowie.pl



Przepis na tonik:
Do słoiczka włożyłam ok. 3-4 pęczki pietruszki, zalałam  przegotowaną, ale zimną wodą (nalałam tyle, aby pokryć samą pietruszkę, nie więcej) u mnie tego wyszło ok. 80 ml i odstawiłam do lodówki na mniej więcej 12-15 h.
Później odcedzamy i np przelewamy do jakiegoś pojemniczka lub też zostawiamy w tym słoiczku w którym go robiliśmy. Tonik przechowujemy w lodówce.


Sposób użycia: 
Używamy go tak jak normalny tonik :D tj: spryskujemy nim umytą twarz lub nalewamy na wacik i przemywamy buzię.



Efekty:
Opóźnia proces starzenia się skóry, rozjaśnia cerę, odświeża, łagodzi podrażnienia, koi.


Buźki :*
  


20 komentarzy:

  1. oo widzisz, a ja właśnie mam w nadmiarze pietruszki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja właśnie też miałam :D w sumie nadal jeszcze mam dlatego regularnie robię sobie tonik :)

      Usuń
  2. dzięki za przypomnienie :) też kiedyś robiłam taki tonik :) zapomniałam już o tym...

    OdpowiedzUsuń
  3. już na tylu blogach czytałam o tym toniku, że się chyba skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak? No popatrz... a ja jeszcze na żadnym tego nie wyczytałam :D chyba jestem z informacjami do tyłu ;)

      Usuń
  4. A ja cały zapas piertruszki zamroziłam :(

    OdpowiedzUsuń
  5. Ooo ciekawy pomysł :) Muszę kiedyś spróbować takiego toniku :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. już wyobrażam sobie ten zapach pietruszki na mojej buzi :D

    OdpowiedzUsuń
  7. zdecydowanie muszę wziąć od mamy pietruszkę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pietruszka działa wybielająco - więc raczej nie spróbuję , bo już wyglądam jak córka młynarza :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)

Wszystko to, co kobiety kochają :)