Muffiny śniadaniowe
Składniki na 2 muffinki:- 50 g odżywki białkowej (ja dałam 2 różne - bananową i waniliową)
- 25 g płatków owsianych
- 25 g orzechów laskowych
- 5 g orzechów pistacjowych
- ok. 10 g żurawiny suszonej
- ok. 45 g mleka
- ok. 10 g miodu
- ok. 15 g pasty tahini (sezamowa)
Przygotowanie:
Orzechy i żurawinę siekam na mniejsze kawałki. Do miski wrzucam odżywkę białkową, płatki owsiane, posiekane orzechy i żurawinę. W garnuszku podgrzewam mleko wraz z miodem i pastą tahini. Nie doprowadzam do wrzenia, tylko delikatnie podgrzewam i mieszam do połączenia składników. Rozpuszczone (i ostudzone) mleko, miód, tahini wlewam do miski z suchymi składnikami. Całość dokładnie ze sobą łączę. Masę przekładam do silikonowych foremek po czym wkładam do lodówki. Z powodzeniem proporcje można zwiększyć wtedy wyjdzie nam nieco więcej muffinek.
Tak przygotowaną muffinkę zjadam na śniadanie zamiast np. jajecznicy, omleta, owsianki. Dla mnie to taka odskocznia od standardowego śniadania ;)
BTW 1 muffinki - 314,73 kcal.
Białko: 24,96 g
Węglowodany: 22,25 g
Tłuszcze: 14,7 g
BTW 2 muffinek
Pozdrawiam
Ania
o jak ja dawno nie jadłam muffin :D
OdpowiedzUsuńSmakowicie wyglądają.
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie, podziwiam Cię Aniu za te Twoje smakołyki :)
OdpowiedzUsuńGłodna się zrobiłam. Musze zrobić kiedyś. Dodaję do mojej listy przepisów :D
OdpowiedzUsuńczekamynacud.blog.pl