czwartek, 20 lutego 2014

Muffiny śniadaniowe

Składniki na 2 muffinki:
  • 50 g odżywki białkowej (ja dałam 2 różne - bananową i waniliową)
  • 25 g płatków owsianych
  • 25 g orzechów laskowych
  • 5 g orzechów pistacjowych
  • ok. 10 g żurawiny suszonej
  • ok. 45 g mleka
  • ok. 10 g miodu
  • ok. 15 g pasty tahini (sezamowa)


Przygotowanie:
Orzechy i żurawinę siekam na mniejsze kawałki. Do miski wrzucam odżywkę białkową, płatki owsiane, posiekane orzechy i żurawinę. W garnuszku podgrzewam mleko wraz z miodem i pastą tahini. Nie doprowadzam do wrzenia, tylko delikatnie podgrzewam i mieszam do połączenia składników. Rozpuszczone (i ostudzone) mleko, miód, tahini wlewam do miski z suchymi składnikami. Całość dokładnie ze sobą łączę. Masę przekładam do silikonowych foremek po czym wkładam do lodówki.  Z powodzeniem proporcje można zwiększyć wtedy wyjdzie nam nieco więcej muffinek.
Tak przygotowaną muffinkę zjadam na śniadanie zamiast np. jajecznicy, omleta, owsianki. Dla mnie to taka odskocznia od standardowego śniadania ;)


BTW 1 muffinki -  314,73 kcal.
Białko: 24,96 g
Węglowodany: 22,25 g
Tłuszcze: 14,7 g



BTW 2 muffinek


Pozdrawiam
Ania

4 komentarze:

  1. wygląda bardzo apetycznie, podziwiam Cię Aniu za te Twoje smakołyki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Głodna się zrobiłam. Musze zrobić kiedyś. Dodaję do mojej listy przepisów :D

    czekamynacud.blog.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)

Wszystko to, co kobiety kochają :)