Hummus w nieco innym wydaniu ;)
Oj, dawno nie było posta z przepisem kulinarnym, ale już nadrabiam ;)Składniki:
- 200 g suchej ciecierzycy
- 2 łyżki oleju rzepakowego (14 g)
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z limonki lub z cytryny
- sól morska, pieprz ziołowy, większa szczypta mielonej ostrej papryki
Przygotowanie:
Suchą ciecierzycę moczymy w zimnej wodzie przez 12 h.
Gotujemy na niedużym ogniu do momentu aż będzie miękka (u mnie to trwało ok. 90 min), przelewamy do osobnego garnka wodę z ciecierzycy, a ją samą blendujemy z olejem, czosnkiem. Jeżeli pasta będzie zbyt gęsta dodajcie trochę wody z ugotowanej ciecierzycy (ja dałam ok. 5-6 łyżek stołowych).
Na koniec do pasty wlewamy sok z cytryny i dorzucamy przyprawy.
Całość dokładnie mieszam, odstawiam do przegryzienia się składników.
Tak przygotowaną pastę staramy się zjeść z mężem w przeciągu 3 dni.
Z 200 g ciecierzycy powinno Wam wyjść ok. 450-500 g hummusu.
Moja ciecierzyca jest z firmy FLoRPAK.
W 100 g ma 375 kcal,
Białko: 19,9 g,
Węglowodany: 59,3 g
Tłuszczu: 6,5 g
Mój hummus ma 873 kcal w tym:
Białko: 39,8 g
Węglowodany: 118,6 g
Tłuszcz: 136,76 g
Pozdrawiam
Ania
Om nom nom, na drugie śniadanie w duecie z razowym chlebem i warzywami - jak znalazł! :)
OdpowiedzUsuńnie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńJa jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńmuszę w końcu zrobić :)
OdpowiedzUsuńjeszcze nigdy nie próbowałam humus ale chyba w końcu go zrobię :)
OdpowiedzUsuń