czwartek, 16 stycznia 2014

Hummus w nieco innym wydaniu ;)

Oj, dawno nie było posta z przepisem kulinarnym, ale już nadrabiam ;)


Składniki:
  • 200 g suchej ciecierzycy
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (14 g)
  • 2 duże ząbki czosnku 
  • 1 łyżka soku z limonki lub z cytryny
  • sól morska, pieprz ziołowy, większa szczypta mielonej ostrej papryki

Przygotowanie:
Suchą ciecierzycę moczymy w zimnej wodzie przez 12 h. 
Gotujemy na niedużym ogniu do momentu aż będzie miękka (u mnie to trwało ok. 90 min), przelewamy do osobnego garnka wodę z ciecierzycy, a ją samą blendujemy z olejem, czosnkiem. Jeżeli pasta będzie zbyt gęsta dodajcie trochę wody z ugotowanej ciecierzycy (ja dałam ok. 5-6 łyżek stołowych). 
Na koniec do pasty wlewamy sok z cytryny i dorzucamy przyprawy. 
Całość dokładnie mieszam, odstawiam do przegryzienia się składników. 
Tak przygotowaną pastę staramy się zjeść z mężem w przeciągu 3 dni.
Z 200 g ciecierzycy powinno Wam wyjść ok. 450-500 g hummusu.


Moja ciecierzyca jest z firmy FLoRPAK.
W 100 g ma 375 kcal,
Białko: 19,9 g,
Węglowodany: 59,3 g
Tłuszczu: 6,5 g



Mój hummus ma 873 kcal w tym: 
Białko: 39,8 g
Węglowodany: 118,6 g
Tłuszcz: 136,76 g



Pozdrawiam
Ania 

5 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz :)

Wszystko to, co kobiety kochają :)