Pierniczki z konfiturami w zdrowszej wersji :)
Składniki na 7 sztuk:- 200 g mąki pełnoziarnistej z Lubelli
- 20 g płatków jęczmiennych
- 1 jajko
- 40 g cukru brązowego
- 75 g śmietany 12%
- 8 g mleka 2%
- 5g (łyżeczka) kakao
- 5 g (łyżeczka) przyprawy do piernika
- 1 czubata łyżeczka sody
- szczypta soli morskiej
- 80 g konfitur malinowych lub innych
Przygotowanie:
Do miski wrzucam mąkę, płatki jęczmienne, kakao ciemne, przyprawę do piernika, sól i sodę. Do innej miski daję jajko, cukier, śmietanę i w miarę energicznie mieszam łyżką. Do miski z suchymi składnikami wlewam mokre. Całość wpierw mieszam łyżką, a później już rękami zagniatam ciasto.
Ciasto kroję na 7 równych części, robię z nich kuleczki, a następnie każdą kulkę przekrawam na pół (łącznie musi być 14 połówek). Połówki powinny być w miarę równe. Wpierw siedem połówek rozgniatam palcami na dowolny kształt, na każdą z nich kładę łyżeczkę konfitur przykładam drugą połówkę (również rozgniecione), brzegi dosyć mocno i dokładnie dociskam, aby w trakcie pieczenia konfitury nie wypłynęły z pierniczków. Pierniczki wykładam na blachę zwilżoną delikatnie olejem. Wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piekę ok. 10-15 minut.
BTW 1 pierniczka/ 190,14 kcal
Białko: 6,09 g
Tłuszcz: 3,06 g
Węglowodany: 32,86 g
BTW wszystkich pierniczków:
Pozdrawiam
Ania
Zainspirowałam się przepisem: http://feed-me-better.blogspot.com/2012/12/penoziarniste-nadziewane-pierniczki.html
Do miski wrzucam mąkę, płatki jęczmienne, kakao ciemne, przyprawę do piernika, sól i sodę. Do innej miski daję jajko, cukier, śmietanę i w miarę energicznie mieszam łyżką. Do miski z suchymi składnikami wlewam mokre. Całość wpierw mieszam łyżką, a później już rękami zagniatam ciasto.
Ciasto kroję na 7 równych części, robię z nich kuleczki, a następnie każdą kulkę przekrawam na pół (łącznie musi być 14 połówek). Połówki powinny być w miarę równe. Wpierw siedem połówek rozgniatam palcami na dowolny kształt, na każdą z nich kładę łyżeczkę konfitur przykładam drugą połówkę (również rozgniecione), brzegi dosyć mocno i dokładnie dociskam, aby w trakcie pieczenia konfitury nie wypłynęły z pierniczków. Pierniczki wykładam na blachę zwilżoną delikatnie olejem. Wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piekę ok. 10-15 minut.
BTW 1 pierniczka/ 190,14 kcal
Białko: 6,09 g
Tłuszcz: 3,06 g
Węglowodany: 32,86 g
BTW wszystkich pierniczków:
Pozdrawiam
Ania
Zainspirowałam się przepisem: http://feed-me-better.blogspot.com/2012/12/penoziarniste-nadziewane-pierniczki.html
może wypróbuję ten przepis. jak będę na diecie a zachce mi sie czegoś słodkiego
OdpowiedzUsuńnie lubię piernika, ale moja mama ubóstwia i jej dam ten przepis:)
OdpowiedzUsuńmmmm...zjadłabym sobie takiego pierniczka :) szkoda, że ja nie lubię tak bardzo pichcić jak Ty...
OdpowiedzUsuńmniaam :D
OdpowiedzUsuńZachęcająco wygląda.
OdpowiedzUsuńhttp://mojezyciemojarzeczywistosc.blogspot.com/
muszę upichcić;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńvermilionmcq.blogspot.com