czwartek, 18 lipca 2013

Macie ochotę na sernik bananowo-kokosowy w lekkiej wersji? ;)

Przepis, który Wam dzisiaj przedstawię nie jest moją własnością. Poniżej podam jak zawsze link do źródła :)
Moje ciasto ma złoty kolor z brązowymi ciapkami, niestety zdjęcie pierwsze pokazują jakby było prawie spalone, ale uwierzcie mi, że nie jest :D




Składniki, których ja użyłam to:
  •  500 g twarogu półtłustego (możecie dać chudy, ja skorzystałam z półtłustego, bo innego nie mieli w osiedlowym sklepiku).
  •  3 jajka (oddzielamy białka od żółtek)
  •  280 g bananów (pokrojonych w cienkie plasterki)
  •  40 g cukru brązowego
  •  35 g budyniu z winiary o smaku waniliowym, bez cukru
  •  26 g kaszy mannej (miało być 25 g, ale wsypało mi się więcej)
  •  40 g kokosu (wiórki)
  •  ok. 1 g aromatu migdałowego
  •  szczypta soli morskiej
  •  odrobina laski wanilii (ja dałam ok. 0,5 cm)
  •  ok. 1 gram oleju rzepakowego (do wysmarowania formy)



Przygotowanie:
Na początek nagrzewamy piekarnik do 150 stopni Celsjusza. Tortownice lub inną formę (ja użyłam naczynia żaroodpornego  do tarty) delikatnie smaruję olejem rzepakowym, odstawiam na bok. Przez maszynkę przepuszczam twarogi, mielę je dwukrotnie. Do dużej miski wrzucam zmielone twarogi, aromat migdałowy, laskę wanilii, kaszę manną (surową) i wiórki kokosowe. Całość miksuję. W osobnym naczyniu miksuję żółtka z cukrem i znowu w osobnym białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Do zmiksowanych żółtek dodaję pokrojone w plasterki banany, blenduję na jednolitą masę. Do miski z twarogiem itd. dodaję zblendowane żółtka z bananem, chwilę miksuje. Pod koniec miksowania dodaję ubite białka,  miksuję i budyń (surowy - sam proszek), wszystko jeszcze przez chwilę miksuję, tak, aby składniki się połączyły.
Masę przelewam do formy, wkładam na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, po tym czasie zwiększam grzanie do 180 stopni Celsjusza i piekę max 30 min, a tak naprawdę do czasu aż ciasto będzie miało złoty kolor. 
Mi to zajęło raptem 15 min. 



BTW jednego kawałka - 100 g/197 kcal w tym:
Białko: 13,34 g
Tłuszcz: 7,48 g
Węglowodany: 18,66 g






BTW CAŁEGO CIASTA:



Przepis pochodzi ze źródła: http://dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com/2013/04/sernik-bananowo-kokosowy-bez-dodatku.html



Pozdrawiam
Ania

7 komentarzy:

  1. wygląda przepysznie :) aż zgłodniałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, już sobie wyobrażam ten smak :) Może kiedyś wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham piec serniki i mam mnóstwo przepisów na nie ;)

    Zapraszam do mnie --> http://blogujaca-para.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)

Wszystko to, co kobiety kochają :)