Zupa misz masz :D
Składniki na 2 porcje:- 300 g mięsa mielonego wołowego (możecie zastąpić je innym)
- 60 g pora
- 4 liście kapusty pekińskiej
- 1 średniej wielkości cebula
- 2 średniej wielkości marchewki
- 3 jajka
- Bulion warzywny lub rosołowy (ja zrobiłam warzywny)
- Odrobinę oleju
- 2 łyżki mąki
- Przyprawy: sól morska, świeżo zmielony pieprz
- OPCJONALNIE: Możecie też dodać trochę maggi w płynie
Przygotowanie:
Gotujemy bulion warzywny z ulubionych warzyw (lub rosołowy). W międzyczasie mięso mielone wykładamy do miski, dodajemy 1 jajko i 2 łyżki stołowe mąki. Przyprawiamy solą oraz pieprzem do smaku i wszystko dokładnie mieszamy w misce. Następnie formujemy z tego kulki o około 2 cm średnicy. Kulki wrzucamy pojedynczo do garnka z gotującą się wodą. Następnie kroimy marchewkę i cebulę w drobne kawałki lub talarki i dodajemy do garnka. Teraz kroimy liście kapusty, ale nie na bardzo drobne kawałki. Z pozostałych 2 jajek robimy omlet. Wbijamy jajka do miseczki i roztrzepujemy do jednolitej konsystencji dodając odrobinę maggi/soli i pieprzu. Smażymy omlet na patelni pokrytej odrobiną oliwy lub oleju. Po usmażeniu omlet kroimy na kawałki. Kapustę wrzucamy do garnka i gotujemy jeszcze przez około 5 minut dodając przyprawy do smaku. Po tym dorzucamy pokrojonego omleta i zupa jest gotowa. Smacznego!
Zupę z powodzeniem można konsumować będąc na redukcji tkanki tłuszczowej :)
bardzo fajna zupka ;)
OdpowiedzUsuńCiekawi wygląda;)
OdpowiedzUsuńtakiego przepisu to ja nigdy nie widziałam, zupa musi być dobra i bardzo pożywna:)
OdpowiedzUsuńZupa jest bardzo dobra, a przede wszystkim sycąca :)
UsuńOj, nie przepadam za rosołem, więc zupa nie dla mnie ;)
OdpowiedzUsuńTo nie jest rosół. Tak jak napisałam w poście zrobiłam zupę z wywaru/bulionu warzywnego. Wspomniałam, że można zastąpić bulion warzywny właśnie na rosołowy...
UsuńSmacznie wyglada i pewnie smaczna jest! :) Pozdrawiam i zapraszam w wolnej chwili ;)
OdpowiedzUsuńSuper zupka. Wygląda smacznie.
OdpowiedzUsuńObserwuje i komentuje.