wtorek, 28 maja 2013

Domowej roboty chleb orkiszowy z sezamem

Składniki na 1 chleb o wadze ok. 840-850 g:
  •  500 g mąki orkiszowej
  •  1 łyżeczka soli morskiej
  •  350 ml chłodnej wody 
  •  25 g drożdży
  •  30 g sezamu (nasion)
OPCJONALNIE: Można dodatkowo dodać siemię lniane w całości, ziarna słonecznika, maku,  żurawiny, czy co tam chcecie:))  


Przygotowanie:
Przepis na chleb już raz Wam napisałam, ale co tam ;)
Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Wszystkie składniki: mąkę, sól, sezam oraz rozpuszczone drożdże łączymy i zagniatamy ciasto, aż do uzyskania jednolitej, luźnej konsystencji.
Przykrywamy je mokrą ściereczką i pozostawiamy ok. 15 min w temp. pokojowej. Dzielimy ciasto na odpowiednie porcje, formujemy bochenki chleba i umieszczamy w blaszkach wcześniej nasmarowanych olejem (ja ciasto włożyłam do keksówki - tym razem do jednej, bo zrobiłam jeden mniejszy chleb).
Odstawiamy na ok. 35-40 min w ciepłe miejsce, przykrywając mokrą ściereczką (aż ciasto podwoi swoją objętość). Wyrośnięty chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 st. Celsjusza i pieczemy przez ok. 30-35 min (przed włożeniem możemy zwilżyć chleb wodą i posypać ziarnem maku, sezamu lub słonecznika).
Jeżeli zwilżycie chleb wodą przed włożeniem go do piekarnika to będzie on twardszy ;)



Chleb na zdjęciu jest świeżo upieczony - jeszcze ciepły :D

 

6 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz :)

Wszystko to, co kobiety kochają :)