Domowej roboty chleb orkiszowy z sezamem
Składniki na 1 chleb o wadze ok. 840-850 g:- 500 g mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 350 ml chłodnej wody
- 25 g drożdży
- 30 g sezamu (nasion)
Przygotowanie:
Przepis na chleb już raz Wam napisałam, ale co tam ;)
Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Wszystkie składniki: mąkę, sól, sezam oraz rozpuszczone drożdże łączymy i zagniatamy ciasto, aż do uzyskania jednolitej, luźnej konsystencji.
Przykrywamy je mokrą ściereczką i pozostawiamy ok. 15 min w temp. pokojowej. Dzielimy ciasto na odpowiednie porcje, formujemy bochenki chleba i umieszczamy w blaszkach wcześniej nasmarowanych olejem (ja ciasto włożyłam do keksówki - tym razem do jednej, bo zrobiłam jeden mniejszy chleb).
Odstawiamy na ok. 35-40 min w ciepłe miejsce, przykrywając mokrą ściereczką (aż ciasto podwoi swoją objętość). Wyrośnięty chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 st. Celsjusza i pieczemy przez ok. 30-35 min (przed włożeniem możemy zwilżyć chleb wodą i posypać ziarnem maku, sezamu lub słonecznika).
Jeżeli zwilżycie chleb wodą przed włożeniem go do piekarnika to będzie on twardszy ;)
Chleb na zdjęciu jest świeżo upieczony - jeszcze ciepły :D
mogę sobie wyobrazić jak pięknie pachnie :)
OdpowiedzUsuńkurcze,ale bym teraz zjadla taka kromeczke <3
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smakowicie :P
OdpowiedzUsuńZjadłabym :) Choć najlepszy chleb robi moja babcia ;D
OdpowiedzUsuńDomowy jest najzdrowszy.
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie ! Chyba wyprobuje ;)
OdpowiedzUsuń