środa, 22 maja 2013

Ciastka marchewkowe w zdrowszej wersji - bez mąki

Witajcie,
Przeglądałam forum SFD i w dziale pt: "kuchnia" znalazłam bardzo fajny przepis na ciasteczka marchewkowe. Z wielką ochotą pobiegłam do kuchni upichcić ciacha :) Na forum wszystkie składniki są podane w łyżkach/łyżeczkach, ja wszystko zważyłam więc podam Wam te same składniki, ale w gramach.


Ciastka wyglądają w ten sposób - mi wyszło 6 sztuk :) 




Składniki:
  •  141 g potartej marchewki
  •  2 jajka
  •  12 g oleju (ja dałam rzepakowego) w oryginale jest oliwa z oliwek
  •  21 g masła orzechowego
  •  12 g zmielonych migdałów (możecie też dać mąkę migdałową)
  •  4 g otrębów owsianych
  •  1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  2 g przyprawy do pierników (może też być cynamon, imbir)
  •  14 g posiekanych orzechów (ja dałam 7 g laskowych i 7 g brazylijskich)
  •  Wybrane przez siebie słodzik (miód, stewia, ksylitol) - ja nic nie dałam.




Przygotowanie:
Sposób zrobienia ciastek jest banalnie prosty. Ubijamy lekko jajka, do nich dodajemy wszystkie składniki. Całość dokładnie mieszamy widelcem. Powstałą masę wykładamy łyżką na papier do pieczenia formując okrągłe ciastka. Ja jednak włożyłam moją masę do 6ściu foremek silikonowych (muffinki) po czym piekłam w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 20 minut (w oryginale jest podane, aby piec przez 30-35 min, ja jednak wolałam nie ryzykować, moje ciastka zdecydowanie były gotowe po podanym przeze mnie czasie). W celu upewnienia się, czy na pewno ciastka są dobre polecam po 20 min. sprawdzić drewnianym patyczkiem (należy wbić patyczek do wewnątrz ciastka - ten musi być suchy).



BTW ciasteczek:




Źródło przepisu: www.sfd.pl


 

5 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz :)

Wszystko to, co kobiety kochają :)