czwartek, 25 kwietnia 2013

Chleb pełnoziarnisty swojskiej roboty :)

Ostatnio coś mnie wzięło na pieczenie pieczywa :D 
Poprzednio pisałam Wam o swojskich bułeczkach, a dzisiaj będzie o chlebie :) Pierwszy raz w swoim życiu upiekłam chleb :D
Przepis, który Wam niżej podaje pochodzi z opakowania mąki Lubella, Pełne ziarno - 3 zboża.
 


Składniki:
  •  1 kg mąki pełnoziarnistej (ja użyłam z Lubelli 3 zboża)
  •  2 czubate łyżeczki soli (najlepiej morskiej)
  •  50 g świeżych drożdży
  •  700 ml chłodnej wody
  •  OPCJONALNIE: Można dodać siemię lniane w całości, ziarna słonecznika, maku, czy czego tam lubicie :))





Przygotowanie: 
Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Wszystkie składniki: mąkę, sól oraz rozpuszczone drożdże łączymy i zagniatamy ciasto, aż do uzyskania jednolitej, luźnej konsystencji.
Przykrywamy je mokrą ściereczką i pozostawiamy ok. 15 min w temp. pokojowej. Dzielimy ciasto na odpowiednie porcje, formujemy bochenki chleba i umieszczamy w blaszkach wcześniej nasmarowanych olejem (ja ciasta włożyłam do dwóch keksówek).
Odstawiamy na ok. 35-40 min w ciepłe miejsce, przykrywając mokrą ściereczką (aż ciasto podwoi swoją objętość). Wyrośnięty chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 st. Celsjusza i pieczemy przez ok. 30-35 min (przed włożeniem możemy zwilżyć chleb wodą i posypać ziarnem maku, sezamu lub słonecznika).
Jeżeli zwilżycie chleb wodą przed włożeniem go do piekarnika to będzie on twardszy ;)



Skłąd mąki:
Mąka pełnoziarnista: pszenna, żytnia, orkiszowa.


Wartość odżywcza dla 100 g mąki:
Wartość energetyczna - 1545 kJ (365 kcal)
Białko - 14,3 g
Węglowodany - 66,7 g
Cukry - 4,0 g
Tłuszcz - 2,3 g
Kwasy tłuszczowe nasycone - 0,5 g
Błonnik pokarmowy - 10,3 g
Sód - 0 g

Fosfor - 340 mg (37%)*
Magnez - 100 mg (26%)*
Żelazo - 3,4 mg (24%)*

Składniki mineralne oraz błonnik dla 100 g wypieczonego chleba
Fosfor - 200 mg (29%)*
Magnez - 74,4 mg (20%)*
Żelazo - 2,8 g (20%)*
Błonnik pokarmowy - 7,1 g


* procent dziennego zalecanego spożycia  
   
 


Miłego dnia :)
  

11 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Żebyś wiedziała, jest pyszny i bez zbędnych "dodatków"! :)

      Usuń
  2. Ile chlebków wychodzi z takiej porcji ?
    Fakt, nie ma to jak chleb wlasnej roboty :)
    pozdr.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z 1 kg mąki wychodzą 2 chleby w wielkości keksówki. Jeden chleb warzy ok. 830 g :)
      Pierwszy raz go piekłam i już stał się moim ulubieńcem! :)
      Zachęcam do zrobienia chlebka :)
      Mąkę oczywiście można dać inną, niekoniecznie taką jaką ja użyłam :)

      Usuń
  3. wygląda świetnie :) pewnie pięknie pachnie i jeszcze lepiej smakuje :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Zdecydowanie pięknie pachnie, jak dla mnie jest wyborny :) Mężowi też smakuje, a to już coś ;)

      Usuń
  4. miałam kiedyś wcale długą fazę z pieczeniem chleba, wychodził genialnie smaczny, pełen ziaren i w ogóle samo zdrowie, więc aż zazdroszczę Ci tych pachnących kromek z masełkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. widzę, że u Ciebie ostatnio bardziej kulinarnie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)

Wszystko to, co kobiety kochają :)