DIY: Cynamonowe muffinki
Składniki:
- 2 szklanki mąki orkiszowej (drobna)
- 1/2 szklanki cukru brązowego (może być też biały)
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1-1,5 łyżki cynamonu
- 1 jabłko
- kandyzowana skórka z pomarańczy
- ok. 60-70 ml oleju słonecznikowego
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 100 ml mleka
- 1 jajko
- odrobina aromatu np: migdałowego
Przygotowanie:
Do miski sypię: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon. Suche składniki dokładnie mieszam ze sobą. Jabłko myję i obieram ze skórki, kroję w kostkę (ok. 1 cm) odstawiam na bok.
Po wymieszaniu suchych składników wlewam: olej, jogurt, mleko, aromat, rozkłócone jajko. Wszystko ze sobą raz jeszcze mieszam.
Kiedy suche składniki jako tako połączą się z mokrymi dodaję skórkę z pomarańczy i jabłka. Ponownie delikatnie ze sobą wszystko mieszam.
Rozgrzewam piekarnik do 180 st. Do papilotek wlewam masę (do pełna), wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę ok. 15-20 min.
Co jakiś czas sprawdzam drewnianym patyczkiem, czy muffinki są już upieczone - patyczek musi być suchy ;)
Jakby ktoś pytał to moje muffinki są wilgotne w środku, a nie suche.
Uwielbiam takie babeczki.
OdpowiedzUsuńPięknie, smakowicie wyglądają :) Buziaki, zapraszam na nową notkę :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wyglądają! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam muffinki :) Na pewno pokażę Twój przepis mężowi - on jest mistrzem w pieczeniu muffinek :)
OdpowiedzUsuńmniam wyglądają na bardzo smaczne :) do tego pyszna kawka i deser rozpływający się w ustach ;D
OdpowiedzUsuńMniam ;D
OdpowiedzUsuńmniam :) uwielbiam wszelkie muffinki :)
OdpowiedzUsuńAleż to smakowicie wygląda ! :D
OdpowiedzUsuńja 2 dni temu robiłam ale standardowe z płatkami czekoladowymi bo nie ma u mnie fanów cynamonu :)
OdpowiedzUsuńMniam, pyszności!
OdpowiedzUsuńMiłego weekendu Kochana ;)
Oooo....muffinki <3
OdpowiedzUsuńNo, poczytałam o nim i jestem zaskoczona , ze ma tyle dobrych właściwości i jaki tani jest. Super dzięki ;)
OdpowiedzUsuńoch pychota ;)
OdpowiedzUsuńŚliczne ciacha ale za cynamonem nie przepadam...:(
OdpowiedzUsuń