sobota, 9 lutego 2013

DIY: Cynamonowe muffinki


Składniki:
  •  2 szklanki mąki orkiszowej (drobna)
  •  1/2 szklanki cukru brązowego (może być też biały)
  •  1 łyżka proszku do pieczenia
  •  1-1,5 łyżki cynamonu
  •  1 jabłko
  •  kandyzowana skórka z pomarańczy
  •  ok. 60-70 ml oleju słonecznikowego
  •  100 ml jogurtu naturalnego
  •  100 ml mleka
  •  1 jajko
  •  odrobina aromatu np: migdałowego




Przygotowanie:
Do miski sypię: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon. Suche składniki dokładnie mieszam ze sobą. Jabłko myję i obieram ze skórki, kroję w kostkę (ok. 1 cm) odstawiam na bok.
Po wymieszaniu suchych składników wlewam: olej, jogurt, mleko, aromat, rozkłócone jajko. Wszystko ze sobą raz jeszcze mieszam.
Kiedy suche składniki jako tako połączą się z mokrymi dodaję skórkę z pomarańczy i jabłka. Ponownie delikatnie ze sobą wszystko mieszam.

Rozgrzewam piekarnik do 180 st. Do papilotek wlewam masę (do pełna), wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę ok. 15-20 min.
Co jakiś czas sprawdzam drewnianym patyczkiem, czy muffinki są jupieczone - patyczek musi być suchy ;)

Jakby ktoś pytał to moje muffinki są wilgotne w środku, a nie suche. 

14 komentarzy:

  1. Pięknie, smakowicie wyglądają :) Buziaki, zapraszam na nową notkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam muffinki :) Na pewno pokażę Twój przepis mężowi - on jest mistrzem w pieczeniu muffinek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam wyglądają na bardzo smaczne :) do tego pyszna kawka i deser rozpływający się w ustach ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. ja 2 dni temu robiłam ale standardowe z płatkami czekoladowymi bo nie ma u mnie fanów cynamonu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, pyszności!
    Miłego weekendu Kochana ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. No, poczytałam o nim i jestem zaskoczona , ze ma tyle dobrych właściwości i jaki tani jest. Super dzięki ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)

Wszystko to, co kobiety kochają :)