piątek, 18 kwietnia 2014

Proste bułeczki pełnoziarnisto-żytnie z nasionami chia

Składniki na 20 bułeczek:
  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej z Lubelli
  • 200 g mąki żytniej typ 2000
  • ok. 150 ml ciepłego mleka 0,5%
  • ok. 150 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 całe jajko
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 płaskie łyżeczki soli morskiej
  • 1 płaska łyżeczka miodu akacjowego
  • 100 g nasion chia
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułek


Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć z miodem, odrobiną mąki i odrobiną ciepłej wody. 
Odstawić do wyrośnięcia, po czym dodać pozostałe składniki. 
Ciasto można zrobić ręcznie, za pomocą miksera lub w automacie. 
Przykryć i pozostawić do podwojenia objętości. Gdy będzie gotowe, zagnieść kilkoma ruchami i podzielić na 20 równych części. Z każdej zrobić kulkę i kłaść na przygotowaną do pieczenia blachę. Przykryć do ponownego podrośnięcia. Piec nagrzać do 200'C. 
Przed samym włożeniem do pieca posmarować roztrzepanym jajkiem i naciąć nożem. Piec przez 12-15 minut.


Pozdrawiam
Ania

Inspirowałam się przepisem ze strony klik klik 

1 komentarz:

  1. Ostatnio mam ochotę na pieczenie chlebków i bułeczek, tylko jakoś się do tego zabrać nie mogę ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)

Wszystko to, co kobiety kochają :)