Proste bułeczki pełnoziarnisto-żytnie z nasionami chia
Składniki na 20 bułeczek:- 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej z Lubelli
- 200 g mąki żytniej typ 2000
- ok. 150 ml ciepłego mleka 0,5%
- ok. 150 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 całe jajko
- 30 g świeżych drożdży
- 2 płaskie łyżeczki soli morskiej
- 1 płaska łyżeczka miodu akacjowego
- 100 g nasion chia
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułek
Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć z miodem, odrobiną mąki i odrobiną ciepłej wody.
Odstawić do wyrośnięcia, po czym dodać pozostałe składniki.
Ciasto można zrobić ręcznie, za pomocą miksera lub w automacie.
Przykryć i pozostawić do podwojenia objętości. Gdy będzie gotowe, zagnieść kilkoma ruchami i podzielić na 20 równych części. Z każdej zrobić kulkę i kłaść na przygotowaną do pieczenia blachę. Przykryć do ponownego podrośnięcia. Piec nagrzać do 200'C.
Przed samym włożeniem do pieca posmarować roztrzepanym jajkiem i naciąć nożem. Piec przez 12-15 minut.
Pozdrawiam
Ania
Inspirowałam się przepisem ze strony klik klik
Ostatnio mam ochotę na pieczenie chlebków i bułeczek, tylko jakoś się do tego zabrać nie mogę ;)
OdpowiedzUsuń