Bajaderki kakaowe w nieco innej wersji ;)
Ostatni raz wieki temu jadłam bajaderki! Przyszła mi na nie taka ochota, że musiałam je zrobić :D Pewnie i tak sama zjem góra 2 (redukcja wciąż trwa), a resztę pochłonie mąż :P
W mojej wersji bajaderki nie mają cukru (nie są słodkie), dżemu, czy marmolady.
Oczywiście jeśli tylko chcecie możecie dodać coś do osłody ;)
Ja nie widzę takiej potrzeby ;)
Składniki:
- 100 g biszkoptów (ew. herbatniki) moje są waniliowe
- 30 g masła
- 16 g kakaa
- 18 g orzechów laskowych
- 22 g kokosu (wiórki)
- 24 g likieru czekoladowego (+18 lat ;))
- 38 g mleka 2%
- 25 g gorzkiej czekolady (min. 70%)
- 15 g mlecznej czekolady
Przygotowanie:
Do miski wrzucam pokruszone na małe kawałki biszkopty, dodaję bardzo miękkie masło i wszystkie inne wyżej wymienione składniki.
Całość dokładnie ze sobą mieszam. Powinna Wam powstać wilgotna gęsta pasta. Jeśli wyjdzie Wam zbyt sucha to dodajcie więcej mleka, a jak za mokra to dosypcie suchych składników.
Masę odstawiam na 30-60 min do lodówki. Po tym czasie ją wyjmuję, lekko zwilżam dłonie wodą, formuję kulki. Na koniec roztapiam czekoladę w kąpieli wodnej, polewam nią wierzch bajaderek (możecie dodatkowo posypać każdą kulkę kokosem) czekam aż czekolada ostygnie a także stężeje i ponownie wkładam do lodówki.
BTW bajaderek:
Z przepisu wyszło mi 14 sporych kulek.
1 bajaderka ma ok. 79 kcal, białka: 1,22 g, tłuszczu: 5,20 g, węglowodanów: 6,62 g
Lubicie bajaderki? :)
zrobić by mi się ich nie chciało ale zjeść, owszem chętnie. Poproszę :)
OdpowiedzUsuńAaa! Aleś mi smaka narobiła, mam większość składników, także jutro zrobię! :)
OdpowiedzUsuńzrobić by mi się ich nie chciało ale zjeść, owszem chętnie. Poproszę :) street fashion 2013
OdpowiedzUsuńTwój komentarz nie został usunięty, przynajmniej nie przeze mnie, nie usuwam, żadnych nawet nieprzyjemnych i krytycznych komentarzy. Chyba po prostu nie został opublikowany
OdpowiedzUsuńnie mam pojęcia co się stało, po usunięciu zostaje ślad i informacja "ten komentarz został usunięty" i przez kogo.
UsuńJa bym chętnie takie wypróbowała ale bez kokosu.
OdpowiedzUsuń