czwartek, 4 kwietnia 2013

Wysokoproteinowe muffinki bananowe ;)



Składniki suche:
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej (moja ma poj. 250 ml)
  • 50 g odżywki białkowej (dla sportowców)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu


Składniki mokre:
  •  4 białka
  •  2 duże banany
  •  125 ml jogurtu naturalnego
  •  125 ml mleka
  •  kilka kropli aromatu waniliowego lub migdałowego




Przygotowanie:
Mieszamy w jednej misce dokładnie ze sobą suche składniki, a następnie mokre. Formę do muffinek wykładamy papilotkami silikonowymi lub papierowymi. Powstałą masę wlewamy do papilotek na 3/4 wysokości. Do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika wkładam foremkę. Pozostawiam ją przez ok. 15-20 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzam drewnianym patyczkiem, czy wszystko się dobrze upiekło. Patyczek winien być suchy.  
Smacznego! :)






Muffinki zrobiłam bez dodatku jakiegokolwiek cukru (i tłuszczu). Uważam, że same w sobie są słodkie :)

 

11 komentarzy:

  1. Muszę spróbować :) Przepis idealny dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takich mufinek to ja jeszcze nie jadłam ;P

    OdpowiedzUsuń
  3. ta odzywka to mus? bo wyglądają przepysznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej tak, bo to ona zawiera najwięcej protein :)

      Usuń
  4. ale smacznie wyglądają!
    a przepis prosty, więc wypróbuję :) mój ukochany trenuje na siłowni, więc będzie zachwycony

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam muffinki, ale takich jeszcze nie jadłam, chętnie wypróbuję przepisik :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)

Wszystko to, co kobiety kochają :)