wtorek, 29 stycznia 2013

DIY: Ulubione kruche ciasto z bakaliami :)


Składniki:
  •  500 g mąki pszennej lub tortowej
  •  150 g cukru 
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  1 łyżka kakaa
  •  250 g margaryny (np: Kasia)
  •  powidła śliwkowe
  •  bakalie (orzechy, rodzynki, migdały, figi, morele, żurawina - według uznania) 
  •  3 żółtka
  •  3 białka
  •  1 łyżka śmietany 12%
  •  1 cukier waniliowy   
 

Przygotowanie:
Na początku rozpuszczamy margarynę i ubijamy białka z dodatkiem 100 g cukru. Do miski kolejno dajemy: przesianą mąkę, rozpuszczoną (chłodną) margarynę, cukier, proszek do pieczenia, żółtka, śmietanę i cukier waniliowy.
Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na 3 części - do jednej części dodajemy łyżkę kakaa i ponownie przez chwilę zagniatamy.
Jedną część białą wykładamy na blachę, (ugniatamy palcami całą powierzchnię) pozostałe dwa kawałki (biały i kakaowy) wkładamy do lodówki na 2 h lub do zamrażarki na ok. 40 min.
Na wyłożone ciasto wykładamy 1/2 słoika powideł śliwkowych. Od razu na powidła dajemy wybrane przez siebie bakalie (ja: rodzynki, orzechy, migdały, żurawinę). Następnie trzemy na tarce (na dużych oczkach) ciemne ciasto i na to wylewamy wcześniej ubite z cukrem białka.
Na białka wysypujemy trzecią część ciasta (również potarłam ją na tarce) i posypujemy wierzch rodzynkami.
Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza na ok. 25-40 min. Skąd taka rozbieżność w czasie? Jak piekłam ciasto u siebie to było gotowe po 25 min. u kuzynki zaś po ok. 40 min. Dlatego najlepiej sprawdzcie swoje po ok. 20 min i sami oceńcie, czy jest już dobre.
Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem :) 
 




Lubicie kruche ciasta? :) 
 

17 komentarzy:

  1. Hehe, widzę ,że nie tylko ja postanowiłam od czasu do czasu dodawać przepisy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dostałam nagłego ataku ślinotoku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam powidła śliwkowe ♥ bakalii trochę mniej, chyba, że sam bym sobie dobrała, ale i tak bym zjadła :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm...ja to lubię wszystkie ciasta, a te kruche w szczególności ;)

    Serdecznie zapraszam do mnie:
    http://slodkiesuwalki.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Od rana wszyscy mnie kuszą słodkościami. Ajaj...
    Pysznie wygląda to ciacho.
    Aż ślinka cieknie...

    Pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
  6. ja swoje kulinarne przygody tez zaczynalam od robienia kruchego ciasta, z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda pysznie i tak pewnie smakuje, mniam... Szkoda, że jestem na diecie, buu... Mała uwaga: na boga, nigdy nie piszemy kakaa!!! Pisze się KAKAO!!!pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)

Wszystko to, co kobiety kochają :)