czwartek, 6 czerwca 2013

Mleko (napój) migdałowe własnej roboty + ZMIANA DOMENY (adres bloga)

Cześć :)
Wczoraj dostałam kilka maili z pytaniem, czy już nie prowadzę bloga? Kochani, jak najbardziej nic się w tej kwestii nie zmieniło, blog dalej istnieje! Jedynie adres strony został zmieniony z www.ania-recenzuje.pl na www.naturania.com.pl



Wracając do mleka migdałowego... ;)
Pewnie nieraz już słyszeliście o mleku (napoju) migdałowym?
Zawsze chciałam spróbować go zrobić i to też popełniłam dnia wczorajszego.
Do zrobienia mleka zainspirował mnie klik klik.



Składniki:
  •  120 g migdałów (całych)
  •  250 ml mineralnej wody niegazowanej (chłodnej)
  •  750 ml ciepłej przegotowanej wody
  •  Odrobina aromatu migdałowego
  •  Słoik lub inne szklane naczynie, które będziecie mogli włożyć do  lodówki
  •  Sól morska
  •  Blender + kubek
  •  Gaze
  •  Sitko
  •  Garnek


Przygotowanie:
Do miseczki wrzucam migdały (w całości), zalewam je chłodną wodą mineralną niegazowaną (250 ml), odstawiam na minimum 4 h do 8 h. Migdały przez ten czas napęcznieją. Po wyznaczonym czasie wylewam wodę z migdałów, płuczę zimną wodą i wrzucam do plastikowego kubka z blendera. Wlewam 250 ml ciepłej wody, miksuje przez ok. 2 minuty. Do garnka wkładam sitko i bezpośrednio na nie wykładam gazę zwiniętą w kwadrat (ja użyłam jej ok. 1 m) następnie do gazy wlewam masę migdałową, składam gazę i wyciskam z całej siły. Ponownie tą samą masę migdałową wkładam do blendera, zalewam ciepłą wodą (znów 250 ml) i odrobinę solę (użyłam soli morskiej), sól winna wyciągnąć słodycz migdałów. Całość znów miksuję, przelewam na gazę i wykręcam/wyciskam. Ostatni raz powtarzam tą czynność, ale już nie solę. Na koniec jeśli mamy ochotę możemy dodać odrobinę aromatu migdałowego. Mleko przelewamy do szklanego naczynia, czekamy aż się ostudzi i wkładamy do lodówki. Ważność takiego mleka to ok. 3 dni.

Mleko jest bardzo dobre w smaku, nie jest słodkie. Jeśli chcecie, aby takie było dodajcie do blendera daktyle. Myślę, że nie więcej niż 1 maxymalnie 2 sztuki. To spowoduje, że mleko będzie słodsze :)
Można go używać do czego tylko chcecie (do ciast, musli, płatków etc.)





7 komentarzy:

  1. Bardzo lubię mleko migdałowe:) Wypróbuję Twój przepis, bo jednak 10-11 zł za taki napój, to lekka przesada a często w składzie jest cukier bądź inne dodatki:(

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealna sprawa. Mam ostatnio przesyta mleka (rowniez na uczelni), ale do picia mi go nigdy nie za duzo :) buziaki, zapraszam na nowy wpis ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny przepis, już mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)

Wszystko to, co kobiety kochają :)