Mleko (napój) migdałowe własnej roboty + ZMIANA DOMENY (adres bloga)
Cześć :)Wczoraj dostałam kilka maili z pytaniem, czy już nie prowadzę bloga? Kochani, jak najbardziej nic się w tej kwestii nie zmieniło, blog dalej istnieje! Jedynie adres strony został zmieniony z www.ania-recenzuje.pl na www.naturania.com.pl
Wracając do mleka migdałowego... ;)
Pewnie nieraz już słyszeliście o mleku (napoju) migdałowym?
Zawsze chciałam spróbować go zrobić i to też popełniłam dnia wczorajszego.
Do zrobienia mleka zainspirował mnie klik klik.
Składniki:
- 120 g migdałów (całych)
- 250 ml mineralnej wody niegazowanej (chłodnej)
- 750 ml ciepłej przegotowanej wody
- Odrobina aromatu migdałowego
- Słoik lub inne szklane naczynie, które będziecie mogli włożyć do lodówki
- Sól morska
- Blender + kubek
- Gaze
- Sitko
- Garnek
Przygotowanie:
Do miseczki wrzucam migdały (w całości), zalewam je chłodną wodą mineralną niegazowaną (250 ml), odstawiam na minimum 4 h do 8 h. Migdały przez ten czas napęcznieją. Po wyznaczonym czasie wylewam wodę z migdałów, płuczę zimną wodą i wrzucam do plastikowego kubka z blendera. Wlewam 250 ml ciepłej wody, miksuje przez ok. 2 minuty. Do garnka wkładam sitko i bezpośrednio na nie wykładam gazę zwiniętą w kwadrat (ja użyłam jej ok. 1 m) następnie do gazy wlewam masę migdałową, składam gazę i wyciskam z całej siły. Ponownie tą samą masę migdałową wkładam do blendera, zalewam ciepłą wodą (znów 250 ml) i odrobinę solę (użyłam soli morskiej), sól winna wyciągnąć słodycz migdałów. Całość znów miksuję, przelewam na gazę i wykręcam/wyciskam. Ostatni raz powtarzam tą czynność, ale już nie solę. Na koniec jeśli mamy ochotę możemy dodać odrobinę aromatu migdałowego. Mleko przelewamy do szklanego naczynia, czekamy aż się ostudzi i wkładamy do lodówki. Ważność takiego mleka to ok. 3 dni.
Mleko jest bardzo dobre w smaku, nie jest słodkie. Jeśli chcecie, aby takie było dodajcie do blendera daktyle. Myślę, że nie więcej niż 1 maxymalnie 2 sztuki. To spowoduje, że mleko będzie słodsze :)
Można go używać do czego tylko chcecie (do ciast, musli, płatków etc.)
Kochana ile placisz za domene?
OdpowiedzUsuńPędzę Ci odpisać :)
UsuńBardzo lubię mleko migdałowe:) Wypróbuję Twój przepis, bo jednak 10-11 zł za taki napój, to lekka przesada a często w składzie jest cukier bądź inne dodatki:(
OdpowiedzUsuńmniiam ;D
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na konkurs, do wygrania bon na zakupy, tylko 2 proste zasady ! ;)
Idealna sprawa. Mam ostatnio przesyta mleka (rowniez na uczelni), ale do picia mi go nigdy nie za duzo :) buziaki, zapraszam na nowy wpis ;)
OdpowiedzUsuńjak apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, już mi się podoba :)
OdpowiedzUsuń