czwartek, 18 października 2012

Przepis na pulpeciki :)

Cześć :)
Przybywam do Was z moim przepisem na pyszne pulpeciki wieprzowo-wołowe (mięso możecie zastąpić na drobiowe) z dodatkiem koperku :) My z mężem bardzo je lubimy, mam nadzieję, że i Wam posmakują :)


Pulpeciki na zdjęciu są w stanie surowym :)



Składniki:
  •  350 g mięsa mielonego (ja mam wieprzowo-wołowe, ale może być także drobiowe)
  •  1 jajko 
  •  2 łyżki bułki tartej 
  •  2-3 gałązki koperku
  •  sól
  •  pieprz 


Przygotowanie:
Do mielonego mięsa dodaję jajko, 2 łyżki bułki tartej, posiekany koperek, sól i pieprz. Całość mieszam wpierw łyżką, a potem ręką. Formuję kulki w wielkości moreli/brzoskwini.

Osobiście znam 2 sposoby na ich zrobienie. Mianowicie, zagotowuję osoloną wodę na wysokość pulpecików wrzucam je i gotuję ok. 15-18 minut. (UWAGA: jeżeli korzystacie  z tej opcji pamiętajcie, że zanim włożycie je do gotującej wody musicie obtoczyć pulpety w mące pszennej).
 
Drugi sposób: Blaszkę obkładam folią aluminiową, następnie nacieram niewielką ilością oleju/oliwy, na to wykładam pulpeciki. Piekarnik rozgrzewam do 180 C i piekę ok. 20 minut.
Z tym pieczeniem to różnie bywa, nieraz już były gotowe po 10-15 minutach bądź po 25 min. Najlepiej jak będziecie sprawdzać to drewnianym patyczkiem.


Z czym podaję?
Zazwyczaj z ugotowanymi ziemniakami i mizerią :) 



Smacznego :) 

8 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz :)

Wszystko to, co kobiety kochają :)