Przepis na pulpeciki :)
Cześć :)Przybywam do Was z moim przepisem na pyszne pulpeciki wieprzowo-wołowe (mięso możecie zastąpić na drobiowe) z dodatkiem koperku :) My z mężem bardzo je lubimy, mam nadzieję, że i Wam posmakują :)
Pulpeciki na zdjęciu są w stanie surowym :)
Składniki:
- 350 g mięsa mielonego (ja mam wieprzowo-wołowe, ale może być także drobiowe)
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 2-3 gałązki koperku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Do mielonego mięsa dodaję jajko, 2 łyżki bułki tartej, posiekany koperek, sól i pieprz. Całość mieszam wpierw łyżką, a potem ręką. Formuję kulki w wielkości moreli/brzoskwini.
Osobiście znam 2 sposoby na ich zrobienie. Mianowicie, zagotowuję osoloną wodę na wysokość pulpecików wrzucam je i gotuję ok. 15-18 minut. (UWAGA: jeżeli korzystacie z tej opcji pamiętajcie, że zanim włożycie je do gotującej wody musicie obtoczyć pulpety w mące pszennej).
Drugi sposób: Blaszkę obkładam folią aluminiową, następnie nacieram niewielką ilością oleju/oliwy, na to wykładam pulpeciki. Piekarnik rozgrzewam do 180 C i piekę ok. 20 minut.
Z tym pieczeniem to różnie bywa, nieraz już były gotowe po 10-15 minutach bądź po 25 min. Najlepiej jak będziecie sprawdzać to drewnianym patyczkiem.
Z czym podaję?
Zazwyczaj z ugotowanymi ziemniakami i mizerią :)
Smacznego :)
takie pulpety to fajna sprawa na obiad :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam :)
OdpowiedzUsuńchyba sama spróbuję ;)
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie! ^^
A, smacznego ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam mielone.
OdpowiedzUsuńmniam- mielone to moje ulubione mięsko :D
OdpowiedzUsuńDrugi sposób znam bardzo dobrze :)
OdpowiedzUsuńnienawidzę gotować.. nie wiem co ze mną nie tak, ale nie cierpię stać w kuchni ;(
OdpowiedzUsuńjednak czasem coś zrobię dla mojego ukochanego, a że jest typowo mięsożerny, to skorzystam z Twojego przepisu ;*